ТОВ "Санаторій "Поділля", вул. Курортна, 10, м. Хмільник Вінницької області, інд. 22000
  • з 8:00 до 21:00
  • (067) 23-23-415

Харчування для пацієнтів в санаторії

Правильне харчування є невід’ємною частиною санаторно-курортного лікування і навіть виділено в особливий його вид – дієтотерапію. Вона базується на теорії збалансованого харчування. Відповідно до неї їжа повинна містити оптимальну кількість білків, вуглеводів, жирів, мікроелементів, вітамінів, мінеральних та інших речовин. Крім того, ретельно підбирається калорійність їжі, її температура, об’єм і консистенція. Не менш важливим є режим прийому їжі, який повинен поєднуватися лікувальною дією терапевтичних процедур. За три десятиліття функціонування санаторію «Поділля» наші фахівці накопичили величезний досвід правильної організації харчування. Їжа в їдальні оздоровниці не тільки смачна, але і є джерелом сили, здоров’я і бадьорості.

Дієтичні раціони

Харчування в санаторії «Поділля» здійснюється по семиденному меню, яке формується виходячи з особливостей дієтичних раціонів для різних груп пацієнтів. Цілком очевидно, що їжа для хворих на цукровий діабет повинна відрізнятися від їжі, що підходить хворим на остеохондроз або радикуліт. Саме тому за основу організації харчування була взята лінійка раціонів, кожен з яких враховує потреби різних груп пацієнтів.

Харчування пацієнтів, які страждають підвищеною кислотністю

Відпочиваючим з хронічними захворюваннями шлунка, що супроводжуються підвищеною кислотністю, призначається раціон, до якого входять дієтичні і вегетаріанські супи, овочеві відвари, різноманітні молочні продукти, нежирне м’ясо та риба. Таке харчування базується на принципах збалансованості, повноцінності, хімічної і механічної помірності. Метою дієти є нормалізація рухової і секреторної функцій шлунку і залоз внутрішньої секреції, що відповідають за травлення.

Харчування пацієнтів, які страждають заниженою кислотністю

Для пацієнтів, у яких спостерігається занижена кислотність, хронічні холецистити та інші захворювання, розроблений раціон, що враховує особливості їхнього здоров’я. Продукти і страви в ньому підібрані так, щоб харчування сприяло жовчовиділенню, а також активізації роботи залоз шлунка. Дієта, багата овочами і фруктами, розрахована на нормалізацію роботи печінки і помірний вплив на функції кишечника. Її цілями є недопущення застою жовчі, стимуляція моторної і секреторної діяльності шлунку.

Харчування пацієнтів з розладами ендокринної системи

Для пацієнтів, які страждають на цукровий діабет, ожирінням та іншими порушеннями обміну речовин призначається раціон, що містить страви з нежирного м’яса і риби, несолоних і негострих сирів. У такому харчуванні обмежується кількість вуглеводів, за рахунок зменшення споживання цукру і кондитерських виробів. Дієта покликана благотворно впливати на обмін речовин, не допускати порушень жирового і вуглеводного обміну.

Харчування пацієнтів з порушеннями опорно-рухового апарату, серцево-судинної та сечостатевої системи

Для поліпшення кровообігу, роботи серця і нирок, зменшення набряків і гіпертензії призначається раціон, в якому обмежено вміст куховарської солі і екстрактивних речовин. Харчування відрізняється порівняно високою калорійністю, невеликим обсягом рідин, подібна їжа багата овочами, фруктами, молочними продуктами. Оскільки дієта призначається пацієнтам, що страждають хворобами кісток і суглобів, що входять до неї страви містять підвищену концентрацію мікроелементів і ліпотропних речовин.